26 Ekim 2012 Cuma

otoriteye başvurmak - bir bilene sormak


“Merhaba Türkiyeli! Bugün biraz felsefe yapalım mı?”
Türkiyeli: “Ne yani, açlık grevlerinden bahsetmeyecek misin?
Simurg 30 Kasım’da sinemalarda”
Türkiyeli:Simurg mu? Neyi anlatıyor?”
“Düşünceleri, gökyüzü altında çay içmeye duyulan özlemi, umutları, tanıklıkları ve bugünleri... Bir tutam mavi uğruna, biraz gökyüzünden, biraz denizden, biraz da kalbinizden dilenenleri, direnenleri…”

Televizyonda kanaldan kanala sekerken, hop düşüyorsunuz Müge Anlı’nın kucağına… Nihat Doğan ile bir doktor tartışıyor. Nihat Doğan: “Günde bir dal sigara sağlığa faydalıdır!” der. Doktor da sinirlenerek cevap verir: “Bir paket sigara sağlığa faydalıdır efendi, bir dal değil!” (aman canım mesela yani) Ve biz de doktorun tavsiyesine uyuyoruz. Ama bazen bu tür “otoriteye başvurmak” epeyce sakıncalıdır. Biliyorsunuz ki; bir kimse, herhangi bir meslekle ilgili bazı niteliklere sahip olsa bile yeterli olmayabilir.

Elinize bir gazete alıyorsunuz. Acun Ilıcalı’yı gördünüz. O da ne! Gazetenin ilk dört sayfasında da aynı reklam: Acun’un elinde bir kitap ve şöyle yazıyor: “Türkiye’nin yeteneği olmak mı istiyorsun? Aradığımız kişi sen olabilirsin! Peki, işin sırrını çözmek için bu kitabı okudun mu?” Kitap da Karl Marx’ın, Das Kapital’i olsun! (aman canım mesela yani) Reklamcılık sıklıkla otoriteye başvurur. Bir insanı soymakla, yolmakla başlar her şey!

Eğer yazımızı, İlahiyat Fakültesinden mezun olmuş ve şu an felsefe bölümünde hacılık yapan biri okuyor ise onun da anlayacağı dilden yazalım:
“Ertesi gün hapının yüzde yüz işe yaradığına inanıyorum.”
“Neden?”
“Çünkü İsmail Yakıt bana öyle söyledi!”
“Yani İsmail Yakıt bu konularda uzman öyle mi?”
“Hayır, porno yıldızı”
Hâlbuki İsmail Yakıt’ın “ertesi gün hapı” hakkındaki görüşlerinin, sizden ya da benden çok daha fazla bilgi içerdiğini düşünmemiz için bir neden yoktur. Evet, İsmail Yakıt bir alanda uzman ama uzman olmadığı diğer tüm alanlarda otorite olarak güvenilmemelidir.
 
Son bir örnek daha: “Recep Tayyip Erdoğan, mevcut hükümetin diğerlerinden daha iyi işler çıkardığını söylediğinde, ona gerçekten güvenebilir miyiz?” Elbette …..! (noktalı yeri siz doldurunuz!)

11 yorum:

  1. İsmail Yakıt kim yahu.?

    Of işte halk olarak uyutuluyoruz.Hani bu yetenekliler nerdeler.?
    Bence hepimiz Ajdarız stop:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsmail Yakıt mı? Türkiye'de bir prof. :)

      Ajdar olduk iyi mi? Gün gelecek hepimiz, Einstein olacağız. Durmak yok, o gün için yola devam :D

      Sil
  2. Felsefe yapmak ve müge anlı, Nihat doğan, hatta İsmail yakıtların hayali dolaşıyor buralarda. Şaka diye buna derim:)

    İki yıldızlı (H)itlerin askeri de felsefe için doğru seçim. De, soldaki ay-robik felsefesinden bir ansiklopedi çıkarabiliriz Türk milleti olarak. Haksız mıyım?
    Acun Ilıcalıdan iyi cacık felsefesi olur gibime geliyor.

    Çok matraskın valla felsefsprilisin hem de:)) ertesi gün hapıyla hacı Tayyip onbaşıyı yan yana getirmek her güzelin harcı olamaz (çirkin değilsin umarım). Hani en az üç çocuk isteyen Tayyip hoca ertesi gün hapını kürtajın suç aleti saymaz mı? Elindeki mızrağa baktığımızda da net anlaşılıyor ya " seviişmeyin savaşın" . Belki de sevişmeyin sadece çocuk yapın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çıksak sokaklara ve sorsak insanlara: "Türkiye'deki filozoflardan kimi tanıyorsunuz?" diye, en az %50 Nihat Doğan diyecektir.

      Türk milleti Acun'u yumurtladı, Acun da yeteneklerimizi "cacıklıyor" İşte bütün mesele bu! :))

      Gel birlikte okuyup, düşünmeye devam edelim; birlikte güzelleşelim. Başbakanın "ertesi gün hapı" kullandığını da kimselerle paylaşmayalım! Nasıl yani? dediğini duydum bile. :))

      En az üç; bir işçi, bir asker ve bir de gürgen... Şimdilik hedef 2023 :D

      Sil
  3. Noktalı yer kalmıştı. Cevabım uzun değil, "nah" ......

    YanıtlaSil
  4. Eldeki verilere göre nihat doğan'ın filozofluğunu ilk sıraya koyacak oranın bu günlerde %/62,5 olduğu yazıyor.
    Acun'u hatırladığım kadarıyla show tv yumutlamıştı, sahil boylarında bikinili manken avcılığı yaptırarak. Toplumumuzda yetenek sorunu konusunda onunla aynı düşünüyorum da, aynı şeyi aramadığımız kesin.

    Düşünen yetenek revaçta olmasa da, biz inadına düşünelim mi diyorsun? Bekle geliyorum da, güzellikle yiğitlik sıfatlarını aramızda paylaşalım, "her..... harcı değildir onu başarmak" noktalı yeri sen doldur:)

    Başbakan "ertesi gün hapı" mı kullanıyormuş? Nasıl yani? Hadi kulağıma fısılda nasıl yani? valla kimseye demem:))

    gürgen? sopa mı?

    Vatandaşına en az 3 öneren başbakan ertesi gün hapı kullanıyorsa, "nah" cuk oturmuştur ona. Vicdanım sende kalsın yoldaş, ona iyi bak e mi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumları özetlemekte üzerine insan tanımadım henüz :) Kıvrak bir zekanın ürünleri bunlar.

      Kısacası safları sıklaştıralım :D

      Sil
  5. güzel...safları sıklaştıralım şunun şurasında ne kaldı yeni seçimlere..:))

    YanıtlaSil
  6. güvenebiliriz... kıvrak değil ne dediyse o..! adam gibi adam eğilmeyen bükülmeyen inandığı gibi yaşayan.. bingölde söyleyip istanbulda çark eden değil.. thats all.

    YanıtlaSil
  7. T-Fal-T-Fiber Pan - Titanium Pan - Tiadon - Tiadon - Tiadon
    T-Fal-T-Fiber Pan micro touch hair trimmer · $5.00 · $3.00 · $2.00. Regular price $3.00 · $2.00 · $2.00 · $2.00. Regular price $3.00 · $2.00. Regular price titanium stud earrings $3.00 · $2.00. titanium athletics Regular price $3.00 · $2.00. Regular price $3.00 titanium lug nuts · $2.00. Regular price $3.00 is titanium expensive · $2.00.

    YanıtlaSil