13 Eylül 2012 Perşembe

n’olur bizi de alsanıza aranıza

Harvard’lı iki kaçığın(Thomas Cathcart & Daniel Klein) Türkiye ayağı artık hizmetinizde! Güldürürken düşündürmeyen bizden değildir. Yeni yayın hayatına başlayan bu blog; bizim sorumluluğumuzu arttırdığı gibi, bizlere ayrı bir isteklendirme ve heyecan da katmaktadır. Sizlerden gelecek geribildirim ve destekler mutluluğumuz olacaktır.

Peki, nasıl bir şey bizi bekliyor? Hemen anlatalım:

Oğlunun feci bir trafik kazası geçirdiğini gören baba, gözyaşları içinde oğlunu kaptığı gibi arabaya atlar ve heyecanlı bir şekilde hastaneye yetiştirir. Durumu ciddi olan oğlu, hemen ameliyata alınırken, ameliyatı yapacak olan cerrah “Aman Tanrım, bu benim oğlum!” diye bağırır. Bu nasıl olabilir?
E, ne var bunda? Cerrah elbette oğlanın annesidir. Kadın cerrah sayısı hızla erkek cerrah sayısına yaklaşmamış olsaydı bu bilmece kafa karıştıracaktı.

Dünyadaki kadınların bizlere ilettikleri mesaj son derece açık: Gelecek için hâlâ umut var!

n’olur bizi de alsanıza aranıza...

15 yorum:

  1. Hoşgeldiniz:))
    İnşallah gelecekte hala umut vardır.

    yorum için onaylama istiyor.Bu yorumu inatla yolluyorum 5 kez onay kodu girdim.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnadınız kazanmış! Tebrikler... :)
      İlk yorumumuz bu, ilkler hep iz bırakır... :)

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Evet, artık hesabım dışındaki hesaplardan da "onay kodu" istenmeyecek. Sorun başarıyla aşıldı. :)

      Sil
  3. hoşgelmişsiniz...:) güzel bir blog geleceği görüyorum...:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin gözlerin neler görüyor öyle! İçimiz şimdi kıpır kıpır... :))

      Sil
  4. Kadın erkek ayrımı yapmamamızı anlatan sözlerin bile ardında bir ayrım yattığına inandığımdan, bu durumun kendi kendine geçmesini beklemenin de imkansızlığından... bir saniye nasıl toparlayabilirim ki cümleyi?! :) hoş gelmişsiniz. dilerim, burada bahsettiğiniz ayrımları, ayrım olmaması gerektiğine dair görüşleri ve nicelerini doyasıya yorumlarla tartışabileceğimiz bir blog olur bu. -ki enerjisinden öyle olacağı anlaşılmakta. güzellikler dilerim,

    sevgiler,
    luna.

    YanıtlaSil
  5. Oldukça iz bırakıcı bir giriş yaptınız, bunun için de kocaman bir teşekkürü hak ettiniz. :))
    Hoş bulduk.
    Sizlerle birlikte doyasıya yorumlarla tartışabileceğimiz bir blog sayfasının sinyalini aldık bile, güzelliğinize sağlık.
    Kadın-erkek ayrımını anlatan sözlerin -masum mu değil mi bilemeyiz ama- buram buram ayrımcılık koktuğu doğrudur efendim.
    Örneğin: Cennet annelerin ayakları altındadır. Peki neden? Çok çalıştıkları için mi? ;)

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Hmm, kadini savunurken savundugu metanin savunulacak bir halde oldugunu vurgulayan sozler toplumu... Yillarca sure gelen, sarkilarin icine sinmis gucsuz, cok asik ama gosterdigi degeri goremeyen, yerini hep bilmesi gereken, her basarili erkegin arkasinda (aman, onunde ya da yaninda degil sakin ha!) duran bir meta!

    Bir seyleri ovmeye, one cikartmaya ya da esitlemeye calisirken dahi ikircikli olmamiza ne demeli peki?!

    Erkek - kadin ayriminin yapilmadigi gunlerin varligina olan inancim neredeyse yok, bu bir beyin yikama programinin 60 dereceye ayarlanmis yikama sonrasinda, kapagi actigimizda, disari cikan beyinlerin cekmis, kuculmus olmasi gibi...

    Oyle ki, feminist gorusler bile kanimca, belli basli ayrimlara canak tutmakta ve altini cizmekte. Kisacasi cozulmesi gercekten zor bir mevzu.

    Uzerinde konustukca, baska baska kapilari acmaya gebe.

    Sevgi ile,
    Luna.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Başarılı erkek" örneği, bana "yuvayı dişi kuş yapar" repliğini hatırlattı. Ve daha bir sürü şey fakat ben "Luna" kadar umutsuz değilim. Bu cinsiyetçi haller elbette sönümlenecek, biz başaracağız bunu. Bugün anti-cinsiyetçi hareket güçleniyor. Yoksa geriliyor mu?

      Feminist görüşlerden söz açılmışken feminist örgütler hakkında ne düşünüyorsun merak ettim. Mail de atabilirsin tabii. (FEMEN,Ulusal Kadın Örgütü vs.)

      Sil
    2. Yuvayi yapma yukunu de disi kuslarin omuzlarina yuklemisiz, oh ne rahat! :) Hayir, birlikte yapalim olmuyor mu?! Luna umutsuz mu, umutsuzsa ne kadar umutsuz bilemedim... Yine de, dedigim gibi bu konularda inancim yitik, inanc ve umut kavramlarinin ayri oldugunu dusunuyorum bu acidan bakinca. Inanclarim yitik ancak icimde ciliz da olsa umut isiklari gizli (sanirim), oyle ki karmasigim bu konularda.

      Dogrusunu isterseniz, son 1 yildir, uzerinde calistigim master konularimla alakali oldugundan, dilde feminist yaklasimlar uzerine okudum daha cok. Londra'dayim ve buradaki feminist dilcilerden haberdarim Turk olusumlardansa -bu da buyuk bir eksiklik tabi- belki siz birkac post girerek Turk yakasindaki durumu aciklarsiniz, bu cok yararli olurdu. Mesela, ingilizce'de ve bircok dilde, default -yani olagan olan \ gecerli olan haliplar hep erkek egemen. Ingilizce'de bilinmeyen bir ozne 'he' dir, yani erkek. Ama neden?! fork - knife dedigimizde, catal - bicak ve bunun gibi ikili ornekler verdigimizde, bireylerin cogunlukta kalan yuzdesi esyalara cinsiyet kazandirdiklarinda, bicak icin erkek, catal icin kadin derler. bicak keskindir, bicak gucludur, catal onunla kiyaslandiginda daha az keskindir. boyle boyle yapilandirmalarin beyin odalarimizda gezindigi dogrudur. buna karsi koymaya cabalayan yazarlar, arastirmaci dilbilimciler vardir, her bilinmeyen ozneden she yazar mesela deborah cameron gibi feminist akimcilar, ve bilmem ki bir seyler degisir mi? belki konuya dikkat cekilmis olunur, ancak yine de bilinc altina kazinmis halini sokup atmak zordur. belki cok alakali olmadi sorunuza ancak, ben daha cok bu konular uzerine dusunmuslugumden yola ciktim.

      Yalniz sizden bahsettiginiz Turk Feminist Orgutleriyle ilgili, gerek bilgilendirici, gerek elestirel bir yaklasim iceren bir post gormeyi cok isterdim.

      Simdiden tesekkurler...

      Sil
    3. Kadın, kız, hatun, bayan sözcükleri, dildeki cinsiyetçiliğe örnek olarak verilebilir. (Tabi bunlar en bilinenler ama yinelemekte fayda var) Kadın: evlenmiş kız. Kız: kızlık zarı. Hatun: argoda kadın. Bayan: kadına saygı ve sevgi. Farkındaysan yüzeysel bıraktım tanımları derine inmekten korktum biraz.

      Aslına bakarsan Türkiye'de durum oldukça vahim; Din, namus, ahlak kuralları hep eril. Dil, cinsiyetçi eril; iktidar eril... Erkini öldüremedi bizim barbarlar.

      Bir dakika Luna!
      Benim umudumu çaldın, aldın benden!? Oysa ki inandırmıştım kendimi! :/

      Sil
  8. Biz kadınları savunanlar savunulacak bir halde olduğumuzu vurgulayabilir. Sorun savunulacak durumda olmadığımızı her şeyi kadınlar için yaptıklarını iddia etmeleridir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadının kadını, kadının kadınının kadınıyla karıştı!

      Sil